Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. 9. 2008

Lev - Zoo Lešná

lev

 

lev

Panthera leo
Lion
Třída: Savci
Řád: šelmy
Kde v zoo: Expozice lvů

Výskyt: Afrika jižně od Sahary a rezervace Gir Forest v Indii
Hmotnost: samec až 250 kg
Délka těla: samec až 2,5 m
Věk: v zajetí až 30 let

Charakteristika:
Od ostatních velkých koček se lev liší protáhlejší hlavou, krátkou přiléhavou srstí a štětkou delších chlupů na ocase, v níž je ukryt rohovitý hrot. V zubním vzorci jsou typické až 6 cm dlouhé špičáky, krátké řezáky a trháky. Chodidla jsou opatřeny měkkými nášlapnými polštářky a ostrými zatažitelnými drápy. Ze smyslů jsou nejlépe vyvinuty zrak a sluch. Ojedinělým jevem mezi kočkovitými šelmami je výrazné odlišení obou pohlaví. U samců vyrůstá přibližně ve dvou letech hříva.

Biotop:
Otevřené savany, stepi a lesostepi; v Indii suchá krajina s trnitým křovím a řídkým lesem.

Způsob obživy:
Pakoně, zebry, antilopy, gazely, buvoli, prasata bradavičnatá, žirafy, mláďáta hrocha, nosorožce a slona; v Indii divoká prasata a jeleni

Způsob života:
Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem jsou lvi společenská zvířata. Žijí ve smečkách, které sdružují nejčastěji 20 až 30 jedinců. Smečku tvoří 2 až 4 dospělí samci a samice s mláďaty. Každá skupina si své území před cizími lvy důsledně chrání. Teritorium, které pokrývá 150 až 400 kilometrů čtverečních, si označují nejen pachově vystřikováním moči a výměškem análních žláz, ale i zvukově – mohutným řevem. Zatímco lvice, matky i dcery zůstávají ve stejné smečce obvykle po celý svůj život, mladí samci odcházejí a vytvářejí samostatné skupiny.

Rozmnožování:
Mladí jedinci pohlavně dospívají ve 3 – 4 letech. Lvi se rozmnožují v průběhu celého roku. Délka březosti je přibližně 110 dnů. Samice rodí 2 až 6 mláďat, která váží 2 kg. Mléko sají zhruba 6 měsíců. Zajímavostí je, že lvice často kojí kromě svých mláďat i mláďata jiných matek. Od dvou let mláďata loví samostatně.

Zajímavosti:
- Prvních 6 měsíců jsou mláďata lvů skvrnitá.
- Při lovu lvi využívají krátkého sprintu. Na malou vzdálenost jsou schopni vyvinout rychlost až 60 km/h. Ovšem pouze každý šestý pokus je úspěšný.
- Mezi lvy se občas vyskytují i lidožrouti. Bývají to nejčastěji stará a zraněná zvířata, která nejsou schopna sami si obstarat přirozenou kořist.
- I když je lev považován za pomyslného krále zvířat, písemné prameny z období římského impéria, kdy v císařských arénách bojovala mezi sebou různá zvířata, dokazují, že v souboji s tygrem prohrával.

Ochrana druhu:
V současné době lvi žijí pouze v odlehlých oblastech. Naději na přežití jim dávají pouze rezervace a národní parky. Indický poddruh je v kritické situaci. Všechna zvířata dnes žijí pouze v rezervaci Gir, jejíž rozloha je však malá. Lvům se nedostává potravy, takže stále častěji pronikají mimo území rezervace, kde nezřídka útočí na lidi. Podle odborníků bude nezbytné přemístit část zvířat do jiné rezervace

Zvířata v ZOO Zlín
- jeden samec: Trezor
- dvě samice: Fatra a Míša
- v zoo od roku 1995
- všichni tři narozeni v roce 1994 v dánské Zoo Givskud

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

LVI

Martina, 4. 4. 2009 12:04

Lvi jsou úžasná zvířata.Mám je moc ráda.