Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 9. 2008

Triky na Skateboardu

Triky na skateboardu

Ollie

Jeďte libovolnou rychlostí, přední nohu si dejte někam před přední šrouby, pokud máte nohu delší než desku, tak by měla špička přečuhovat. Zadní nohu máte špičkou na tailu a teď přichází ta nejdůležitější fáze triku: odraz a vytáhnutí prkna směrem nahoru. Takže jedete libovolnou rychlostí odlehčete přední nohu a zadní stlačte tail, v momentě kdy se dotknete země, se odrazte a táhněte přední nohou do výšky a dopředu. Tím dosáhnete toho, že se odlepíte od země, zadní nohu srovnáte nad desku, dopadnete odjedete. Ollie existujou ještě frontside a backside. Na frontside (levá vepředu) se točíte doleva (proti směru hodinových ručiček) a na backside po směru. Pro pravou vepředu to platí přesně naopak, ale to dá rozum, ne. Celé je to vlastně o pohybu hlavy a těla.


Nollie

Přes nollie (jak se noseollie často zkráceně nazývá) jdou provádět skoro všechny, nebo možná všechny, triky jako přes ollie, takže je dobrý ho mít v zásobě. Nollie zkoušej při přiměřený rychlosti, jako ostatně všechny nový triky, neboť jinak se spíš zrakvíš. Přední nohu dej na špičku prkna a zadní těsně před zadní šrouby. Přední nohou stůj na špičce kopyta. Odraz prováděj stejným systémem jako při ollie. Přední nohou třískni špičkou o zem a posléze táhni prkno zadním kopytem do vodorovné polohy. Ze začátku se ti asi bude stávat, že při odrazu se octne špička na zemi a ty před prknem. Zkus proto po odrazu přenýst těžiště těla mírně dozadu. - to zaklánění nepřeháněj! Pro tyhle věci prostě musíš cit. Potom dopadni, mírně pokrč nohy, aby jsi ztlumil náraz a raduj se z nově naučenýho triku. To je tak asi všechno o tomhle triku.

Shove-it

Stejně jako ollie jeden ze základních triků. Není to nic těžkýho, ale je dobrý si to vychytat už v začátcích. Jelikož existuje spousta variací na shove-it, tak vám zatím popíšu jen klasickej shove-it a pop shove-it. U klasickýho shove-itu se ani nesnažíte prkno dostat do vzduchu jen se vám podtočí pod nohama, přičemž většinu dělá zadní noha: lehce odlehčíte přední nohu a zadní nohou kopněte směrem dozadu. Ve vzduchu si nohy opět srovnejte, a dopadněte na prkno. Nejlehčí je to dopadnout přední a pak zadní část prkna. Pop, je v podstatě to samé, pouze jediný rozdíl je v tom že prkno v první fázi (jako u olliečka) prkno vytáhnete a zadní noha ho kopne. Vrátit pop není taky těžké, stačí si jen srovnat nohy nad prkno a ve správné chvíli ho přidupnout k zemi.

Kickflip

Základním předpokladem pro kickflip je dobrý ollie, což ale platí pro všechny triky. Nohy máte stejně jako když se připravujete na ollie, ale pro začátek je lehčí ji vysunout kousek z desky a natočit kousek do strany. Odraz je stejnej jako při ollie, táhnete nártem po gripu, ale v poslední fázi kopnete do strany, tak, aby se vám prkno roztočilo o 360° okolo své podélné osy. V momentě kdy se opět přetočí gripem nahoru, by mělo bejt vodorovně srovnaný (pokud není, tak jste ho kopli moc brzo) a vy na něj "přilepíte" nohy a dopadnete na zem. Dopadání při kickflipu je taky dobrá věda a je dobrý si to vychytat, protože pokud to trefíte snožmo doprostřed, můžete začít shánět novou desku

Fs 50-50 grind

Postavte se do pozice jako na ollie, příjíždějte čelem k vybraný překážce normální rychlostí a udělejte olliečko. Natočte tělo do směru překážky a dopadněte objema trekame na překážku. Teď jedete po překážce a balancujete, dokud začnete strácet rychlost, nebo se dostanete na konec překážky. Tak stlačte lehce tail(to způsobí to, že se na konci překážky nepřekotíte dopředu) a sjeďte pohodlně z překážky. Pro větší efeknost můžete udělat z překážky olliečko.

Bs 50-50 grind

Na Bs 50-50 je lepší aby jste už uměli FS. Takže jedete k překážce a jste k ní zády, proto se na ní hůř trefujou treky. Udělejte ollie a točte se směrem na Bs aby jste se dostali do směru překážky. Dopadněte na treky a balancujte.Jeďte si jak dlouho chcete a pak sjeďte nebo udělejte z překážky ollie (vypadá to mnohem líp). Víc vám o tom asi neřeknu, prostě to chce jen trénovat a trénovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

BOREC NA SKEJTU

Dan Zbořil, 11. 4. 2009 13:08

je to docela dobry dej sem pls fotky nejaky a moc triku tady nemas je treba aji IMPOSIBBLE (impasibl)...

newim cc mam napsat

honza, 9. 4. 2009 20:34

je to supr

učení

roman, 5. 4. 2009 16:21

prosím napište to detailně zatim umim jenom:ollie,trochu kickflip,manual,manual soft,hodiny a ježdění po stranáchn a také kotvu prosím naučtemě to detailně

prosím

Radka, 21. 12. 2008 14:39

pls dej mi hlásek na http://p1nq-barbienqa.blog.cz/0812/1-kolecko#komentare Fazolka-Avril kujů předem